DEFACTO RADIO PLAYER!

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

«Όλο το θέατρο (σε πέντε σκηνές και δέκα παραλλαγές)» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Δύο θεατρικές παραστάσεις με τίτλο «Όλο το θέατρο (σε πέντε σκηνές και δέκα παραλλαγές)» δίνουν οι τριτοετείς σπουδαστές υποκριτικής του Ωδείου Αθηνών (ΩΑ) την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Ιουνίου, στις 21:00, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου.
Μάλιστα, φέτος, με τη συμβολή των φοιτητών Αρχιτεκτονικής που παρακολουθούν το μάθημα των «Μεταμορφώσεων του θεατρικού χώρου» του Σταύρου Γυφτόπουλου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με τη σκηνοθετική συμμετοχή πολλών καθηγητών της Δραματικής Σχολής, η συγκεκριμένη άσκηση αναβαθμίζεται σε ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα της παράστασης -την οποία σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης- περιλαμβάνει αποσπάσματα, στην πρωτότυπη μορφή τους, από πέντε εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου («Βάκχες» του Ευριπίδη, «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζων Φορντ, «Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, «Κεκλεισμένων των θυρών» του Ζαν Πωλ Σαρτρ και «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ). Το κάθε ένα από αυτά τα αποσπάσματα συνοδεύεται από δύο παραλλαγές, έτσι όπως θα τις φαντάζονταν άλλοι δραματουργοί (Σαίξπηρ, Ρέιβενχιλ, Ουάιλντ, Πίντερ, Μπρεχτ, Μπέκετ, Μονζεαμόν) ή σχήματα (Compagnia degli Stolti, Peeping Tom, Trio Fratellini) ανά τους αιώνες.
«Είναι φυσικό, απ' τη μια, οι νέοι άνθρωποι να μπαίνουν στο θέατρο με τα μάτια γεμάτα εικόνες πώς οι ίδιοι θα το έκαναν αλλιώς. Η πείρα, απ' την άλλη, διδάσκει εμάς, τους δάσκαλους, ότι η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει απ' την ανάγκη να μάθουν να σκέφτονται απλά. Γι' αυτό και δουλεύουμε πάνω στην απλούστατη αρχή ότι το θέατρο είναι αφήγηση. Το πρώτο ερώτημα που θέτουμε είναι "Ποια ιστορία αφηγείται το έργο;". Και στη συνέχεια ρωτάμε "Αν την ίδια αυτή ιστορία την έλεγε κάποιος άλλος κάπου αλλού κάποτε άλλοτε, πώς θα την έλεγε;". Το κέρδος είναι διπλό: Αφενός πάμε στην καρδιά του μύθου, αφετέρου, προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά τού κάθε συγγραφέα στο ίδιο φόντο, βλέπουμε ξεκάθαρα τι καθιστά το ύφος του μοναδικό. Το bonus είναι ότι από αυτήν την "άσκηση" προκύπτει μια συναρπαστική για τους θεατές εμπειρία, που φέτος αποφασίσαμε να μοιραστούμε με το ευρύ κοινό» σημειώνει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης.
Όπως εξηγεί, πέντε σκηνές από το παγκόσμιο ρεπερτόριο θα παρουσιαστούν στην πρωτότυπη μορφή τους και κατόπιν σε δύο παραλλαγές. «Αρχίζοντας από τον Ευριπίδη, θα κάνουμε μια στάση στον Σαίξπηρ, πριν φτάσουμε στον Ρέιβενχιλ, και με όχημα τον Χάινερ Μύλλερ θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, όχι για να συναντήσουμε την πηγή του, τον Λακλό, αλλά για να δούμε πώς είναι ν' αφηγείσαι μια ιστορία ζήλιας με κιμονό» επισημαίνει.
Πρόκειται για μ'ια συμπαραγωγή του Ωδείου Αθηνών και του ΜΜΑ στο πλαίσιο του κύκλου «Θέατρο στο Μέγαρο».
Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ), 10 και 15 ευρώ.
Adbox